Go4Expert

Go4Expert (http://www.go4expert.com/)
-   Operating System (http://www.go4expert.com/articles/operating-system/)
-   -   How to Set up Network Lab With Virtual Machines (http://www.go4expert.com/articles/set-network-lab-virtual-machines-t24849/)

lionaneesh 5Feb2011 00:19

How to Set up Network Lab With Virtual Machines
 
Continuation of Getting Started With Virtual machines. It is a prerequisite and so I will recommend to have a glance over it.

As I mentioned that I'll be making a article on how to set up a network lab with virtual machines...

Types of Networks



There are mainly 3 type of network supported by the virtual machines till date (when I am writing this article)
  1. NAT: NAT stands for Network Address Translation. NAT basically is a process of modifying IP headers while in a routing device for the purpose of mapping one IP into another..This basically provides access to INTERNET , host machine and the other VM's...
  2. Bridged: Bridge is simply a forward technique used in VM's Unlike NAT it makes no assumptions but simply depends on flooding for the packet transfer...Thus , its only used for local area networks...
  3. Host Only: Host only network provides a network between the virtual machine and the host machine using a virtual Ethernet driver...

Setting up Network Lab



Setting up your network lab is very easy today... Before the discovery and creation of Virtual Machines softwares it was only done by using high doses of thick wires and Large number of Back Box Computers...Taking large amount of space and time...
But today it can be done by using Virtual Machines Softwares like VMWARE , Virtual-Box...Etc etc...

Again I am using Virtual-Box for my article but you can choose any one Most of the setting would remain same...
  1. To create our network lab first we need to make our Brand new virtual Machine...(I explained how in my previous article..See above...)
  2. After we have created the Virtual machines...
  3. We can set the options of network ,etc By right-clicking our newly created virtual machine and choosing settings
  4. Then we need to choose network tab from the menu on the left side
  5. After choosing that we will be prompted with some data on the right side of the window
  6. Check 'Enable Network Adapter'..
  7. In the 'attached-to' drop-down select Your desired option..eg NAT , HOST-ONLY etc..In my case i'll be sticking to NAT...As it provides access to all the internet as well as Host-Machines as well as the Other VM's
  8. Click OK and save the settings...
Now that we setted up out basic network..Lets test it...

Testing

Switch on your Virtual Machine...and check the IP address its assigned...

Can be done by :-

In linux based OS:-

Code:

ifconfig
In windows based OS :-

Code:

ipconfig
Then after we got out IP address we can test the network by pinging it from the Host-Machine ..

This can be done by :-

Go to your host-machine

open up your shell/cmd :-

Enter

Code:

ping ip
And you should not get some nasty error...(Host Unreachable error)

Thats all for this article stay tuned for more...

lionaneesh 8Feb2011 13:36

Re: How to Set up Network Lab With Virtual Machines
 
Thanks for accepting the article...
I hope the viewers like it...

ashwani6508 14Mar2011 16:46

Virtual Network?
 
What is Virtual Network?:pleased::sosp::nonod:

lionaneesh 14Mar2011 21:36

Re: Virtual Network?
 
Quote:

Originally Posted by ashwani6508 (Post 80660)
What is Virtual Network?:pleased::sosp::nonod:

That's what all the article is based on!!

Trimegisto 16Mar2011 01:46

Re: Virtual Network?
 
Quote:

Originally Posted by ashwani6508 (Post 80660)
What is Virtual Network?:pleased::sosp::nonod:

It is exactly what the name means; it's a network that has no real existence as it only exists inside the virtual environment.

Regardless of whether you are using Virtual Box, VMware or Hyper-V, the basic concept is exactly the same, you can have an internal network with switches, DNS, DHCP, everything inside a virtualization software to provide several kinds of connections for your virtual machines.


All times are GMT +5.5. The time now is 21:34.